Ontstaan van het Meerdaags Wandelevenement Venray

Het is 2016, André Tonen, destijds voorzitter van Stichting Venray Bloeit en van Stichting Toeristisch recreatief Platform Venray, loopt al een poos met het idee van een wandelevenement in Venray. Hij is opgegroeid met de Nijmeegse Vierdaagse. ’s Morgens om 06.00 uur hand aan hand met de soldaten meelopen door zijn straat in Nijmegen. Inmiddels woont hij al ruim twintig jaar in Venray. “Hoe mooi zou het zijn om ook een wandelevenement in Venray te hebben? Een evenement dat tevens een training zou kunnen zijn voor lopers van die Nijmeegse Vierdaagse, of die van Apeldoorn.”

Gesprekken met verschillende organisaties in Venray om voor de organisatie ervan te tekenen lopen echter vast. Het besluit om dan zelf het voortouw te nemen staat al. Dan komt tijdens een van de periodieke gesprekken met wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray wandelen aan de orde. De wethouder is een fervent wandelaar, net als burgemeester Hans Gilissen. Tijdens een lange wandeling die zij samen maakten kwam ter sprake om eens langs alle kerkdorpen van Venray te wandelen. De twee ideeën kwamen bij elkaar. André Tonen vond in Michel Thomassen en Henk Apeldoorn twee fanatieke medestanders om die tocht te organiseren. Het resultaat: een wandeltocht van ruim 50 kilometer langs alle dorpen van Venray onder de naam B&W wandeltocht.

Deze wandeltocht op 17 juni 2017 was de opmaat naar de organisatie van het Meerdaags Wandelevenement Venray, dat in 2018 van start ging. Een wandelevenement voor de recreatieve, maar toch heuse wandelaar – voor relatief korte afstanden ent tevens een voor de goed getrainde en ervaren wandelaars die zich willen testen voor deelname aan de grote wandelevenementen in Nijmegen en/of Apeldoorn. André: “Als geboren Nijmegenaar vind ik dat er naast het wandelen natuurlijk ook plaats moet zijn voor Meerdaagse Wandelfeesten Venray. De Nijmeegse Vierdaagse en bijbehorende zomerfeesten, maar dan in een iets kleinere maat.”

Onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de B & W Tocht 2017 (klik op de foto om hem te vergroten).