ONTSTAAN

Ontstaan van het Meerdaags Wandelevenement Venray

Het is 2016, Andre Tonen, voorzitter van Stichting Venray Bloeit en van Stichting Toeristisch recreatief Platform Venray, loopt al een poos met het idee van een wandelevenement in Venray. Hij is opgegroeid met de Nijmeegse Vierdaagse. ’s Morgens om 06.00 uur hand aan hand met de soldaten meelopen door zijn straat in Nijmegen. Inmiddels woont hij al ruim twintig jaar in Venray. “Hoe mooi zou het zijn om ook een wandelevenement in Venray te hebben. Een evenement dat tevens een training zou kunnen zijn voor lopers van die Nijmeegse vierdaagse, of die van Apeldoorn.”

Gesprekken met verschillende organisaties in Venray om voor de organisatie ervan te tekenen lopen echter vast. Het besluit om dan toch zelf het voortouw te nemen staat al. Dan komt tijdens een van de periodieke gesprekken met wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray wandelen aan de orde. De wethouder is een fervent wandelaar, net als burgemeester Hans Gilissen. Tijdens een lange wandeling die zij samen maakten kwam ter sprake om eens langs alle kerkdorpen van Venray te wandelen. De twee ideeën kwamen bij elkaar. Andre Tonen vond in Michel Thomassen en Henk Apeldoorn twee fanatieke medestanders om die tocht te organiseren. Het resultaat: een wandeltocht van ruim 50 kilometer langs alle dorpen van Venray onder de naam B&W wandeltocht.

Deze wandeltocht op 17 juni 2017 was meteen de opmaat naar de organisatie van het Meerdaags Wandelevenement Venray, dat in 2018 van start ging. Een wandelevenement voor de recreatieve, maar toch heuse wandelaar – voor relatief kortere afstanden. Maar tevens een voor de goed getrainde en ervaren wandelaars die zich willen testen in de trainingsarbeid voor deelname aan de grote wandelevenementen in Nijmegen en/of Apeldoorn.

André: “En als geboren Nijmegenaar vind ik dat er naast het wandelen natuurlijk ook plaats moet zijn voor Meerdaagse Wandelfeesten Venray. De Nijmeegse vierdaagse en bijbehorende zomerfeesten, maar dan in een net iets kleinere maat.”

Terugblik op de eerste editie in 2018:

Toen wij in 2017 begonnen met het organiseren van dit evenement was onze doelstelling om, gedurende de twee dagen, te streven naar 500 deelnemers. Waar wij vooraf niet eens over durfden te dromen gebeurde, 1.099 wandelaars hebben deelgenomen aan onze eerste editie. Dit is super en wij zijn enorm trots op deze prestatie.

Door deze grote opkomst hebben wij een geweldig bedrag kunnen doneren aan ons goede doel Stichting ALS Nederland. Tijdens de vrijwilligers/sponsormiddag van het Meerdaags Wandelevenement Venray werd door voorzitter Andre Tonen een cheque van € 2.588,92 uitgereikt aan Norbert Hulleman van Stichting ALS Nederland